Αναζητάς μία θέση εργασίας στον κλάδο του ανθρώπινου δυναμικού; Παρακάτω θα βρεις απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τον συγκεκριμένο κλάδο και ενδεχομένως σε βοηθήσουν στην αναζήτησή σου.
Ο κλάδος του Ανθρώπινου Δυναμικού ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη διατήρηση της εταιρικής συνοχής και κουλτούρας με βασικό στόχο την επιλογή και εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού.
Τα τμήματα Ανθρώπινου δυναμικού διαφέρουν ως προς το μέγεθος, τη δομή και τις αρμοδιότητες οι οποίες διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες του εταιρικού σχήματος.
Ως εκ τούτου, εκτός από τις ηγετικές θέσεις των επικεφαλής των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού (HR Director, Head of HR, HR Manager) συναντάμε πολλαπλούς ρόλους όλων των βαθμίδων, με εξειδίκευση στις επιμέρους ανάγκες:
Τα στελέχη που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού, πέρα από τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με το εργατικό δυναμικό συμβάλουν και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών που εφαρμόζονται από την επιχείρηση.
Σε ό,τι αφορά το λειτουργικό επίπεδο: τo τμήμα ανθρώπινων πόρων αναλαμβάνει τις προσλήψεις του προσωπικού, το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των εργασιακών σχέσεων.
Σε ό,τι αφορά το διοικητικό επίπεδο: το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού αξιολογεί τις διαδικασίες επιλογής του προσωπικού, σχεδιάζει την επαγγελματική εξέλιξη των στελεχών, συμβάλλει στην ενίσχυση των προγραμμάτων αμοιβών και ανταμοιβών, ενώ καθορίζει και τις μεθόδους αξιολόγησης του προσωπικού ακολουθώντας πάντα τα κριτήρια που έχουν οριστεί σχετικά με την απόδοση των εργαζομένων.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το στρατηγικό HR: το τμήμα του Ανθρώπινου δυναμικού συμβάλλει στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της επιχείρησης και την επιχειρησιακή της στρατηγική, η οποία κατ επέκταση ευθύνεται για τη διαμόρφωση των μελλοντικών στόχων μιας επιχείρησης και επηρεάζεται τόσο από παράγοντες ενδογενείς που σχετίζονται τόσο με την ίδια την επιχείρηση (μέγεθος, αξίες και στόχους) όσο και με τους εξωγενείς όπως είναι η αγορά εργασίας, οι καταναλωτές και ο ανταγωνισμός.
Κάποιος που απασχολείται στο Ανθρώπινο Δυναμικό θα πρέπει να έχει πάντα υπόψη, ότι διαχειρίζεται έναν όγκο πληροφοριών εμπιστευτικού χαρακτήρα. Εξ ορισμού πρόκειται για αξιόπιστα άτομα, που μεταξύ άλλων διακρίνονται από:
● Αναλυτικές δεξιότητες
● ενσυναίσθηση
● διακριτικότητα
● οργανωτικότητα
● ευελιξία
● επικοινωνιακές δεξιότητες και
● ισχυρή πειθώ
Ένας επαγγελματίας HR μπορεί να απασχοληθεί σε κάθε μορφής εταιρεία, καθώς το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού θεωρείται πλέον,ένα από τα αναπόσπαστα κομμάτια μιας σύγχρονης επιχείρησης.
Με την κρίση της πανδημίας covid19 πολλές εταιρείες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σημαντικά ζητήματα που αφορούν το προσωπικό (πιστοποιητικά εμβολιασμού, νομοθεσία, τηλεργασία κ.α.). Η απουσία οργανωμένου τμήματος HR σε πολλές, κυρίως ελληνικές μικρομεσαίες εταιρείες (σε κάποιες περιπτώσεις και σε μεγάλα εταιρικά μορφώματα), ήρθε και ανέδειξε την ανάγκη για την επαρκή και ουσιώδη στελέχωση των θέσεων Ανθρώπινου Δυναμικού.
Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, οι σπουδές στο HR έχουν εξελιχθεί δυναμικά.
Πλέον, υπάρχουν αρκετά αξιόπιστα προγράμματα σπουδών σε δημόσια αλλά και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Αρκετά συχνό φαινόμενο στην ελληνική αγορά, είναι η εξειδίκευση στις σπουδές των στελεχών που δραστηριοποιούνται στο HR να προκύπτει στη μέση της καριέρας τους. Πρόκειται για ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κλάδο που αρκετά συχνά προκύπτει η ανάγκη για εξειδίκευση και ενημέρωση σε νέες πρακτικές και συστήματα που χρησιμοποιούνται κατα κόρον διεθνώς.
Αυτό οφείλεται στο ότι ο ακαδημαϊκός χώρος, στον κλάδο του HR, είναι συνεχώς μεταβαλλόμενος και ταυτόχρονα αναβαθμίζεται Πολλά στελέχη αποφασίζουν να εμπλουτίσουν το ακαδημαϊκό τους υπόβαθρο καθώς, η ποιότητα των υπηρεσιών που απαιτείται στα εταιρικά περιβάλλοντα οφείλει να αναβαθμίζεται διαρκώς. Με αυτό τον τρόπο αξιοποιούν την περίοδο που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας ή διεκδικούν μια προαγωγή.
Ωστόσο, η έλλειψη ακαδημαϊκού υπόβαθρου στο HR δεν είναι αποτρεπτική στη διεκδίκηση μιας θέσης στον συγκεκριμένο κλάδο.
Έχοντας μικρή προϋπηρεσία στον κλάδο του HR μπορεί κανείς να διεκδικήσει μια θέση HR assistant, HR administrator ή Junior recruiter.
Η καριέρα στο HR είναι μια πολύ καλή επιλογή σταδιοδρομίας, καθώς ο κλάδος εξελίσσεται δυναμικά με την πάροδο των χρόνων. Αυτό που διαπιστώνεται είναι, πως ο πυρήνας των επιχειρήσεων παραμένει το ανθρώπινο δυναμικό.
Αυτό κατ’ επέκταση συνεπάγεται, τη μεγαλύτερη προσφορά θέσεων εργασίας, το συνεχώς εξελισσόμενο αντικείμενο εργασίας και τέλος, τις εξαιρετικές συνθήκες εργασίας.
Η εξέλιξη που μπορεί να αναμένει ένας επαγγελματίας στο HR, επηρεάζεται κυρίως από την επιλογή κατεύθυνσης εργασίας.
Διαθέσιμοι HR ρόλοι υπάρχουν όχι μόνο σε πολυεθνικά περιβάλλοντα, αλλά και σε ελληνικές εταιρείες. Σε αντιστοιχία πάντα με το μέγεθος των εταιρειών και του ανθρώπινου δυναμικού αυτών, δημιουργούνται οι κατάλληλες θέσεις εργασίας.
Για παράδειγμα, ένα στέλεχος που ξεκινά την καριέρα του σε καθήκοντα μισθοδοσίας, θα μπορούσε να διεκδικήσει ρόλους Payroll Specialist, HR Generalist, Compensation & Benefits Analyst, Compensation & benefits Specialist, Benefits & Rewards Analyst, Payroll supervisor, Payroll Manager.
Το μισθολογικό εύρος των θέσεων εργασίας στο HR εξαρτάται πάντα από τον ρόλο και την προϋπηρεσία που διαθέτει ένας επαγγελματίας. Μπορεί κανείς να συμβουλευτεί την έρευνα της Randstad “HR Trends”, όπου θα βρει το μισθολογικό εύρος για κάθε κατηγορία θέσης.
Ωστόσο, το 2022 σημειώθηκε μια πολύ σημαντική αύξηση των μισθών σε θέσεις HR και ιδιαίτερα σε αυτές που σχετίζονται με το recruitment. Αυτό εξηγείται, από τη μεγάλη ανάγκη εύρεσης εξειδικευμένων στελεχών εργασίας, ανάγκη που εκδηλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η επικοινωνία με έναν recruiter της Randstad μπορεί να δώσει όλες τις απαντήσεις που κάθε υποψήφιος αναζητά. Οι σύμβουλοι της Randstad εξειδικεύονται ανά επάγγελμα. Αυτό συνεπάγεται, στο να έχουν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν όλες τις πληροφορίες που αναζητά ένας επαγγελματίας.
Ενημερώσου για όλα τα Junior ανοίγματα θέσεων εργασίας από το διαδίκτυο και κάνε την αίτηση σου, κυρίως σε αυτά που δεν απαιτείται προϋπηρεσία.
Λάβε μέρος σε κάποιο career day, που σε εξυπηρετεί και έλα σε επικοινωνία με συμβούλους ή προσωπικό, που εκπροσωπεί τις συμμετέχουσες εταιρείες.
Κάνε την αίτηση σου σε ανοίγματα της Randstad και επικοινώνησε με τους συμβούλους, που είναι υπεύθυνοι για τους ρόλους που σε ενδιαφέρουν.
Τελευταίο αλλα πολύ σημαντικό: Μην απορρίπτεις θέσεις ορισμένης απασχόλησης καθώς είναι σίγουρο, πως θα σου προσφέρουν εξαιρετικά χρήσιμη προϋπηρεσία και αντίστοιχα θα σε βοηθήσουν να διευρύνεις τον κύκλο γνωριμιών σου!