Η έμφαση που δίνουν οι εταιρείες στις αξίες τους ως μέσο προσέλκυσης και διατήρησης ταλέντων είναι αδιαμφισβήτητη. Αλλά πόσες από αυτές τις επιχειρήσεις μαζί με τους ηγέτες τους επιδεικνύουν πραγματικά αυτές τις αξίες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπορείτε να κάνετε, ως ηγέτης, για να βελτιώσετε την κουλτούρα στο χώρο εργασίας και να μειώσετε την εναλλαγή εργαζομένων; Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ηγέτη, που διαμορφώνουν την κουλτούρα μιας εταιρείας; Πώς μπορείτε να συμβάλλετε και εσείς;
Η απάντηση βρίσκεται στο να παραμένει κάποιος πρωτίστως άνθρωπος. Οι καλύτεροι ηγέτες είναι εκείνοι που είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να μάθουν. Παρακάτω θα βρείτε τέσσερις αρχές που θα σας φανούν χρήσιμες στην προσπάθειά σας να γίνετε πιο αποτελεσματικοί ηγέτες.
1. περιέργεια.
Πόση περιέργεια έχετε ώστε να μάθετε καινούρια πράγματα; Είστε πρόθυμοι να καταλάβετε πώς λειτουργεί κάτι ή να προσπαθήσετε να το βελτιώσετε; Ακόμα και αν έχετε τις τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με προβλήματα που σχετίζονται με τον "ανθρώπινο παράγοντα" στον χώρο εργασίας, τα οποία πολλές φορές είναι δύσκολο να προβλέψει ή να προγραμματίσει κανείς όσο ικανός/η και αν είναι. Όσον αφορά στη Randstad, προσπαθούμε να εξερευνήσουμε περαιτέρω τις ιδέες μας γύρω από τη διαχείριση ταλέντων. Εδώ η περιέργειά μας επικεντρώνεται στην κατανόηση της ανθρώπινης πλευράς κατά τη διαδικασία εύρεσης και στελέχωσης προσωπικού.
Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για το employer branding και για τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν μια εταιρεία ή όχι. Η εξέταση αυτού του είδους των δεδομένων βοηθά τους ηγέτες με περιέργεια να καταλάβουν τι χρειάζεται να προσφέρουν και τι μπορούν να κάνουν για να προσελκύσουν νέους υποψηφίους αλλά και να διατηρήσουν τους υπάρχοντες εργαζόμενούς τους.
2. ενσυναίσθηση.
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι κλισέ η περιγραφή μιας εταιρείας ως "μια μεγάλη ευτυχισμένη οικογένεια". Αλλά, παρ' όλα αυτά, γίνεται κάποιος να προσαρμόσει τους τρόπους με τους οποίους τακτοποιεί τις υποθέσεις του στο σπίτι πάνω στο χώρο εργασίας; Η ενσυναίσθηση και η κατανόηση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά ηγέτη. Χάρη σε αυτά διευκολύνεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων, όπου κι αν βρίσκεστε. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε μια οικογένεια, συνήθως όλα τα μέλη κάθονται στο τραπέζι και προσπαθούν να βρουν μια λύση όλοι μαζί. Βέβαια πρώτα χρειάζεται να κατανοήσουν ποια είναι τα προβλήματα και αν λειτουργήσουν με ενσυναίσθηση είναι πιο πιθανό να οδηγηθούν σε θετικό αποτέλεσμα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στο χώρο εργασίας;
Ένας πιο “παραδοσιακός” ηγέτης μπορεί να αισθάνεται πίεση στο να επιλύει τα προβλήματα μόνος του, χωρίς να συμβουλεύεται την ομάδα του μέχρι να λάβει την τελική απόφαση. Η σύγχρονη ηγεσία αφήνει πίσω της αυτή την πρακτική. Αγκαλιάζει την ιδέα της ενσυναίσθησης, κατανοεί τα προβλήματα και στη συνέχεια προσπαθεί να τα επιλύει συνεργατικά.
3. συμμετοχικότητα και ισότητα.
Οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει ένα ταλέντο. Ένα τεράστιο μέρος της ανάπτυξης του ταλέντου σας ως ηγέτης είναι να φροντίζετε να απομακρύνετε κάθε περιττό εμπόδιο στον δρόμο προς την επιτυχία. Αν οι ηγέτες εντάξουν στα βασικά χαρακτηριστικά τους τη συμμετοχικότητα και την ισότητα και κατανοήσουν, ότι μπορούν να επωφεληθούν από αυτά, τότε η “οικοδόμηση” ενός πιο δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος γίνεται πολύ πιο σαφής και θα αποτελέσει μια συμφωνία win- win.
Ένα μικρό αλλά σημαντικό παράδειγμα αυτού είναι ότι βλέπουμε όλο και συχνότερα να αλλάζει η γλώσσα στις αγγελίες των θέσεων εργασίας. Για παράδειγμα, πριν από χρόνια, μια προκήρυξη για μια θέση εργασίας σε ένα εργοστάσιο συχνά γραφόταν - είτε κατά λάθος είτε εσκεμμένα - με τρόπο που θα προσέλκυε μόνο άνδρες. Οι απαιτούμενες δεξιότητες μπορεί να επικεντρώνονταν μόνο στη σωματική δύναμη. Σήμερα για τις εργασιακές σχέσεις, κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα ίσης αμοιβής για ίσης αξίας παρεχόμενη εργασία για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το φύλο ή άλλη διάκριση.
Με αυτόν τον τρόπο, ο ρόλος γίνεται πολύ πιο ελκυστικός για μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Αν η γλώσσα της αγγελίας για κάποια θέση εργασίας είναι χωρίς αποκλεισμούς, τότε είναι και η εταιρεία το ίδιο.
4. ευελιξία.
Ένα άλλο μάθημα που μπορεί να πάρει κάποιος από την οικογένειά του σχετικά με τον ρόλο του ηγέτη είναι η ευελιξία στην οργάνωση των διακοπών. Κάθε άνθρωπος θέλει να αποκομήσει κάτι διαφορετικό από τις ετήσιες άδειές του. Ο ένας μπορεί να επιδιώκει την ξεκούραση σε μια παραλία, άλλος μπορεί να προτιμάει την ηρεμία του βουνού και ένας άλλος να θέλει να διεκπεραιώσει προσωπικές του υποθέσεις και ούτω καθεξής. Θα αφήνατε ένα άτομο να αποφασίσει τι θα κάνει ο καθένας; Θα τους κρατούσε άραγε αυτή η ενέργεια όλους ευχαριστημένους; Είναι η ίδια αρχή με τους ηγετικούς ρόλους. Αν δεν συμπεριλαμβάνετε τους ανθρώπους σας στη λήψη αποφάσεων, τότε τους αποκλείετε.
Η ευελιξία και η ελευθερία έκφρασης όλων των απόψεων υπάγονται στα χαρακτηριστικά ηγέτη, που δημιουργούν ένα περιβάλλον συμμετοχικότητας.