Έχετε σκεφτεί ότι οι ικανότητες που κάνουν τους ανθρώπους σας ξεχωριστούς μπορεί να μην εμφανίζονται καν στο βιογραφικό τους ή στο προφίλ τους στο LinkedIn; Η προσαρμοστικότητα, η κριτική σκέψη και η δημιουργικότητά τους, η ικανότητα να διαχειρίζονται πολύπλοκα ζητήματα, να χτίζουν εμπιστοσύνη και να σκέφτονται διαφορετικά; 

Οι εργοδότες αναζητάνε ανθρώπινο δυναμικό με δυνατότητες εξέλιξης, αλλά συχνά ο παραδοσιακός τρόπος προσέγγισης των ταλέντων, ο οποίος εστιάζει στις τεχνικές γνώσεις, τα διπλώματα και τα χρόνια εμπειρίας τους δυσκολεύει να εντοπίσουν ή να καλλιεργήσουν τις επιθυμητές δεξιότητες, αποτελεσματικά. 

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της καινοτομίας και τη μείωση της παραγωγικότητας. Σύμφωνα με την έρευνα της Randstad HR Trends 2024, το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το σημαντικότερο εμπόδιο κατά την διαδικασία της πρόσληψης, θα είναι η αναζήτηση συγκεκριμένων και εξειδικευμένων δεξιοτήτων, ενώ το 31% ότι η διαχείρηση της έλλειψης δεξιοτήτων θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για το 2024.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις είναι σημαντικό να αρχίσουμε να αξιολογούμε τους/ τις υποψηφίους/ες με έναν πιο σφαιρικό τρόπο, εστιάζοντας σε χαρακτηριστικά, όπως η προσαρμοστικότητα, η επίλυση προβλημάτων, η συναισθηματική νοημοσύνη, η ψηφιακή ευχέρεια, η εξοικείωση με την τεχνητή νοημοσύνη και η δημιουργικότητα.

προσλήψεις βάσει δεξιοτήτων

Τι εννοούμε με τον όρο 'προσλήψεις βάσει δεξιοτήτων' και ποια είναι τα οφέλη αυτού;

διαβάστε περισσότερα

δεξιότητες - το πραγματικό νόημα της επιτυχίας

Ας μιλήσουμε για τα "soft skills". Είναι οι ικανότητες που τροφοδοτούν την καινοτομία, την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξη. Η προσαρμοστικότητα και η κριτική σκέψη δεν είναι δεξιότητες προαιρετικές, αλλά αντιθέτως απαραίτητες για την εξέλιξη σε έναν ρόλο. Μια μελέτη του Στάνφορντ σε 10.000 επαγγελματίες από διάφορους κλάδους, έδειξε ότι οι δεξιότητες αυτές μπορούν να προβλέψουν την απόδοση κάποιου στην εργασία, σχεδόν τρεις φορές καλύτερα από τα πτυχία.

αλλαγή στα πρότυπα: αναγνωρίζοντας τη δύναμη των δεξιοτήτων

Βλέπουμε όλο και περισσότερο εταιρείες να επαναπροσδιορίζουν την προσέγγισή τους, εστιάζοντας την διαδικασία της πρόσληψης σε δεξιότητες όπως η προσαρμοστικότητα, η επίλυση προβλημάτων και η συναισθηματική νοημοσύνη. 

η νευροεπιστήμη των δεξιοτήτων

Γιατί αυτές οι δεξιότητες έχουν τόσο μεγάλη σημασία; Είναι η νευροεπιστήμη. Διάφορες μελέτες αποκαλύπτουν ότι χαρακτηριστικά όπως η συναισθηματική ανθεκτικότητα και η προσαρμοστική σκέψη πυροδοτούν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου - αυτές που παραμένουν ενεργές ακόμη και υπό πίεση. Η διαδικασία αυτή γίνεται σταθερά, αξιόπιστα και είναι εξαιρετικά ανθεκτική με την πάροδο του χρόνου. Το γεγονός αυτό την καθιστά σημαντικό δείκτη πρόβλεψης της επιτυχίας και της παραγωγικότητας.

Αυτή η νευρολογική σταθερότητα εξηγεί το γιατί οι ομάδες που διαθέτουν ιδιαίτερες δεξιότητες έχουν σταθερά καλύτερες επιδόσεις. Αλλά δεν είναι μόνο η πρόσληψη των κατάλληλων εργαζομένων - είναι και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος, όπου αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε ταλέντου μπορούν να ευδοκιμήσουν.

προς το νέο μοντέλο

Αν θέλετε να ξεκλειδώσετε νέους ορίζοντες για το ανθρώπινο δυναμικό σας, χρειάζεστε έναν νέο τρόπο σκέψης για τα μέλη της ομάδας σας αλλά και για την εργασία. Οι αξιολογήσεις, οι προσομοιώσεις και η ανάλυση συμπεριφοράς με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, έχουν αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικές στον εντοπισμό των απαραίτητων χαρακτηριστικών για την καλύτερη απόδοση στην εργασία. Αυτά τα εργαλεία επιτρέπουν στις εταιρείες να μετρήσουν αυτό που πραγματικά έχει σημασία: τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται, αλληλεπιδρούν και προσαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο.

2 females sitting at a table and male standing in front of a screen explaining
2 females sitting at a table and male standing in front of a screen explaining

ένα πλαίσιο αλλαγής: ξεκλειδώνοντας το μέλλον του ταλέντου

Το ανθρώπινο δυναμικό του μέλλοντος απαιτεί ευελιξία, προσαρμοστικότητα και καινοτομία, και η κινητοποίηση των ταλέντων είναι το κλειδί για να φτάσουμε εκεί. Για να γίνει αυτή η αλλαγή, οι οργανισμοί χρειάζεται να υιοθετήσουν ένα νέο μοντέλο που να δίνει προτεραιότητα στις δεξιότητες, τη συμμετοχικότητα και τη συνεχή εξέλιξη.

1. αναγνώριση δεξιοτήτων: βλέποντας πέρα από το βιογραφικό

Τα παραδοσιακά κριτήρια (π.χ. τα χρόνια εμπειρίας, οι πιστοποιήσεις και οι τίτλοι εργασίας) μας προσφέρουν μια πρώτη εικόνα των δυνατοτήτων ενός/μιας υποψηφίου/ας. Παρ' όλα αυτά οι οργανισμοί χρειάζεται να δουν πέρα από βιογραφικό, για να εντοπίσουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που οδηγούν στην επιτυχία: την προσαρμοστικότητα, την συναισθηματική νοημοσύνη, την επίλυση προβλημάτων και την δημιουργικότητα. Τα εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν φέρει ήδη την επανάσταση σε αυτόν τον χώρο. Λογισμικά ανάλυσης συμπεριφοράς, αξιολόγηση μέσω παιχνιδιών και νευρολογική αναγνώριση μοτίβων μπορούν να μετρήσουν αυτά τα χαρακτηριστικά, προβλέποντας την απόδοση στον χώρο εργασίας.

Φανταστείτε μια πλατφόρμα προσλήψεων όπου η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων ενός/μιας υποψηφίου/ας σε πραγματικό χρόνο μέσω προσομοιώσεων, ή μετρά τη συναισθηματική νοημοσύνη. Αυτά τα εργαλεία δεν βοηθούν απλώς στην εύρεση του κατάλληλου ταλέντου - διασφαλίζουν ακόμη ότι οι εν δυνάμει εργαζόμενοι/ες ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες του οργανισμού.

2. δίκαια εργασιακά περιβάλλοντα: παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλους να αναπτυχθούν

Τα ευέλικτα ωράρια και οι προσαρμοστικές τεχνολογίες δημιουργούν χώρους εργασίας όπου όλοι μπορούν να εξελιχθούν. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει και εδώ κρίσιμο ρόλο. Η προγνωστική αξιολόγηση, μπορεί να προβλέψει τη δυναμική μιας ομάδας, επισημαίνοντας πιθανά σημεία τριβής πριν αυτά κλιμακωθούν.

Σκεφτείτε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη δέσμευση και συνεργασία των εργαζομένων σας, εντοπίζοντας ταλέντα που δεν αξιοποιούνται αρκετά ή προτείνοντας προσαρμογές για τη βελτίωση της συνεργασίας της ομάδας.

3. συνεχής μέτρηση: παραμένοντας ευέλικτοι σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο

Οι πιο επιτυχημένοι οργανισμοί αντιμετωπίζουν τον μετασχηματισμό ως μια συνεχή διαδικασία. Οι αναλύσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπουν στις εταιρείες να μετρούν την καινοτομία, την ικανοποίηση των εργαζομένων και τα ποσοστά διατήρησης σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας πληροφορίες για συνεχή βελτίωση.

Για παράδειγμα, ένα προγνωστικό εργαλείο διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού θα μπορούσε να αναλύσει δεδομένα σχετικά με την απόδοση των ομάδων για να προτείνει ευκαιρίες εκπαίδευσης, να επισημάνει τους κινδύνους επαγγελματικής εξουθένωσης ή να προτείνει τις βέλτιστες αναθέσεις έργων. Αυτού του είδους η ευελιξία διασφαλίζει ότι οι οργανισμοί δεν συμβαδίζουν απλώς με το ρυθμό αλλά ηγούνται.

συνεργασία τεχνητής νοημοσύνης και του ανθρώπινου στοιχείου

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι περισσότερο από μια τεχνολογική εξέλιξη. Μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς επιτρέπει στους οργανισμούς να βλέπουν, να ακούν και να γνωρίζουν καλύτερα τους/τις εργαζομένους/ες τους.

Ωστόσο, το ανθρώπινο στοιχείο παραμένει αναντικατάστατο. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μετρά την προσαρμοστικότητα, αλλά είναι η ηγεσία και η κουλτούρα των οργανισμών που την καλλιεργούν. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίζει την κριτική σκέψη, αλλά στην πραγματικότητα είναι οι άνθρωποι που την αξιοποιούν για να επιλύσουν τα προβλήματα. Συνδυαστικά, η τεχνολογία και ο άνθρωπος, μπορούν να δημιουργήσουν μια σχέση συνεργασίας ικανή να αναδιαμορφώσει, όχι μόνο το μέλλον της εργασίας, αλλά και το μέλλον της κοινής μας επιτυχίας.

τεστ αξιολόγησης δεξιοτήτων

Πώς να αξιολογήσετε τους υποψηφίους σας.

διαβάστε περισσότερα

βρείτε τα νέα της αγοράς στo inbox σας

εγγραφείτε τώρα