Η ανάπτυξη μέσω της συλλογικής προσπάθειας, είναι ο στόχος όλων μας. Η ανάπτυξη που μειώνει την ανεργία, δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας, μειώνει τις ανεπίσημες μορφές εργασίας και αποκλείει φαινόμενα ανισότητας. Πρόκειται για μια περίπλοκη συνταγή που μπορεί κανείς να βρει σε ένα απαιτητικό περιβάλλον με ποικιλόμορφες και πολλές φορές φαινομενικά αντίθετες τάσεις. Σήμερα, η αγορά εργασίας της Ευρώπης αντιμετωπίζει από τη μια υψηλό δείκτη ανεργίας ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται μεγάλη έλλειψη ταλέντων, η οποία θα γίνει ακόμη πιο εμφανής στο μέλλον. Σήμερα, το 38% των εργοδοτών δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανοιχτές θέσεις εργασίας του κυρίως στους τομείς που αφορούν στις Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανολογία και τα Μαθηματικά. Πιο βραχυπρόθεσμα, ένα δημογραφικό ζήτημα έχει αρχίσει να διαγράφεται, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανή έλλειψη εκατομμυρίων εργατών, και πιο συγκεκριμένα 35 εκ. μόνο στην Ευρώπη. Συνεπώς, τί πρέπει να γίνει; Όπως είναι φυσικό, δεν έχω τη μαγική λύση. Κανείς δεν την έχει. Ο καλύτερος, ωστόσο, συνδυασμός μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη συνταγή που αποτελείται από πολλαπλά συστατικά και έχουν όλα τη δική τους μοναδική γεύση και το δικό τους μοναδικό ρόλο. Όλα εξαρτώνται από το σωστό μείγμα, την ανάμειξη. Όλα εξαρτώνται από τη συνεργασία, τη λέξη κλειδί όταν μιλάμε για λύσεις στην αγορά εργασίας.
Η δημιουργία μιας πιο συλλογικής αγοράς εργασίας είναι ο αντικειμενικός στόχος της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020, για την αύξηση της εργασιακής συμμετοχής. Ο ρόλος της Randstad έγκειται στο ότι έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τόσο τις επιχειρήσεις μας όσο και τους εργαζόμενους μας να βρουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας. Αυτό το πετυχαίνουμε βοηθώντας τους εργαζόμενους καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της καριέρας τους αλλά και τις επιχειρήσεις να είναι καινοτόμες και ανταγωνιστικές. Ωστόσο, όπως έχω ήδη αναφέρει, κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το πετύχουμε μόνοι μας. Συχνά συνεργαζόμαστε με τον δημόσιο τομέα, όπως με δημόσιες υπηρεσίες στελέχωσης καθώς και με κυβερνητικούς φορείς και φυσικά με ιδιωτικές επιχειρήσεις εργοδοτών και με μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Αν εστιάσουμε σε ένα από τα καίρια θέματα σήμερα, την ανεργία στους νέους, θα παρατηρήσουμε ότι τον Απρίλιο του 2015, ο αριθμός των νέων ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών ήταν 4,746 εκατομμύρια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας σημαντικός αριθμός- και κάθε χρόνο επιπλέον 5 εκατομμύρια νέοι επιχειρούν να μπουν στην αγορά εργασίας αναζητώντας μια θέση.
Η βιβλιογραφία δείχνει ότι συγκεκριμένα η ανεργία στους νέους οφείλεται εν μέρει στην αναντιστοιχία που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Οι νέοι συχνά επιλέγουν να ακολουθήσουν συγκεκριμένες σπουδές και αποκτούν προσόντα τέτοια που δεν τους επιτρέπουν να βρουν εύκολα κάποια θέση εργασίας. Πολλοί, έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν σπουδές στην αρχιτεκτονική ή τις κοινωνικές επιστήμες, που είναι τομείς μικρότερης ζήτησης, συγκριτικά με τους κλάδους των επιστημών και των μαθηματικών. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δίνονται στους φοιτητές μας πιο ρεαλιστικές πληροφορίες, όσον αφορά την αγορά εργασίας. Σε αυτό πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι κυβερνήσεις αλλά και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Παρόλο που ο αριθμός των φοιτητών και των αποφοίτων- στους κλάδους της επιστήμης, της μηχανολογίας, της τεχνολογίας και των μαθηματικών- αυξάνεται στην Ευρώπη, υπάρχει ακόμη μεγάλη διαφορά με την Κίνα. Κάνοντας μια σύγκριση, στην Κίνα το ποσοστό των αποφοίτων που προέρχεται από τους κλάδους της επιστήμης, της μηχανολογίας, της τεχνολογίας και των μαθηματικών ξεπερνά το 40%, ενώ στην Ευρώπη, το ποσοστό αυτό αγγίζει μόλις το 22.8%.
Το παραπάνω οφείλεται στο γεγονός ότι οι νέοι δεν διαθέτουν πάντα το σύνολο των δεξιοτήτων που απαιτούν οι εργοδότες στις συχνά λεπτομερείς περιγραφές των θέσεων εργασίας τους. Οι ταλαντούχοι νέοι συχνά θεωρούν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις θέσεις με αποτέλεσμα να μην αιτούνται καν των θέσεων αυτών. Εκεί επεμβαίνουμε εμείς. Μια από τις καθημερινές συζητήσεις ανάμεσα στους συμβούλους μας και τους εργοδότες, που αναζητούν ταλαντούχους υποψηφίους για τη στελέχωση μιας ανοιχτής θέση εργασίας τους, είναι η συνειδητοποίηση του ότι ‘ένα πρόβατο με 5 πόδια είναι σπάνιο να βρεθεί και πιθανόν μερικές φορές να χρειάζεται να συμβιβαστούν με ένα πρόβατο με τρία πόδια’. Είμαστε πολύ αποτελεσματικοί στην προσπάθεια μας να εξηγήσουμε κάτι τέτοιο στους πελάτες μας, μιας και εκείνοι συχνά μας παραδέχονται ότι ένας τέτοιος συμβιβασμός είναι τελικά η καλύτερη λύση για όλους. Αυτό που πρέπει να επιτυγχάνεται είναι το πάντρεμα των ρεαλιστικών απαιτήσεων με τις πραγματικές ανάγκες. Είναι πολύ σημαντικό να δίνεται στους ταλαντούχους νέους η δυνατότητα να αποκτούν εργασιακή εμπειρία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προσωρινής απασχόλησης, η οποία τους ανοίγει το δρόμο για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας και τους επιτρέπει να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία που χρειάζονται για να προχωρήσουν την καριέρα τους. Η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για το ξεκίνημα των νέων που θα τους βοηθήσει να εξελίξουν την καριέρα τους. Η εμπειρία εξασφαλίζει το εισόδημα και κατά συνέπεια την επαγγελματική ασφάλεια και την ποιότητα ζωής. Όταν ξέσπασε η εργασιακή κρίση στην Ολλανδία το 2012, η ολλανδική κυβέρνηση δημιούργησε ένα κίνημα ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας. Ζητήθηκε από τη Randstad να συμμετέχει. Φυσικά και συμφωνήσαμε, παροτρύνοντας τους όμως να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να προχωρήσουμε στην ενεργό δράση. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να προβούμε σε ενέργειες για να στηρίξουμε τη νεολαία που θέλει να κάνει το πρώτο επαγγελματικό της βήμα. Και πράξαμε τα εξής.
Η Randstad στην Ολλανδία έχει διοργανώσει δύο μεγάλης κλίμακας καμπάνιες, μια τον Οκτώβρη του 2013 και μια τον Οκτώβρη του 2014. Πρόκειται για μεγάλης κλίμακας καμπάνια, στην οποία συμμετέχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι και έχει σαν στόχο να προσφέρει σε 10.000 άνεργους νέους τη στήριξη, που μερικές χρειάζονται, για να πετύχουν την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Οι καμπάνιες διήρκεσαν 1 μήνα και στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, γι’ αυτό και έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την τρίτη καμπάνια, που θα λάβει χώρα τον φετινό Οκτώβρη. Η καμπάνια προσανατολίζεται αποκλειστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Η Randstad συνεργάζεται με την ολλανδική κυβέρνηση με σκοπό την εύρεση εργασίας σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους, ηλικίας κάτω των 25 ετών, μέσα σε διάστημα ενός μήνα, ζητώντας βοήθεια από όλους τους εργοδότες στην Ολλανδία. Για κάθε νέο αρκεί ένας εργοδότης για να ξεκινήσει την καριέρα του. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το 2013 η Randstad διοργάνωσε για πρώτη φορά το πρόγραμμα ‘Youth on the Move" το οποίο και στέφθηκε με επιτυχία μιας και από τους 10.000 νέους που βρήκαν μια θέση εργασίας τότε, σχεδόν 2 χρόνια πριν, περίπου το 75% αυτών συνεχίζει να εργάζεται. Σήμερα, κρατάμε ακόμη επαφή μαζί τους καθώς έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν ξανά σε εμάς αναζητώντας μια νέα θέση εργασίας, αν λήξει η υπάρχουσα εργασία τους. Αυτό που αποδεικνύεται για άλλη μια φορά και αποκαλύπτεται από τα αποτελέσματα της καμπάνιας είναι η τεράστια σημασία της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και η ανάγκη παρότρυνσης των νέων να βουτήξουν στην αγορά εργασίας, να απομακρυνθούν από το στάδιο της εκπαίδευσης, να μπουν στον επαγγελματικό στίβο και να μεταβούν από την ανεργία στην απόκτηση εργασίας.
Απλό, άμεσο και στοχευμένο, αλλά ταυτόχρονα τόσο αποτελεσματικό. Ευτυχώς, βλέπουμε ολοένα και περισσότερες συνεργατικές πρωτοβουλίες να κάνουν την εμφάνισή τους. Τα συστατικά της συνταγής για συλλογική ανάπτυξη αναμειγνύονται μεταξύ τους, αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς και η ανάπτυξη μέσω συλλογικής προσπάθειας, που όλοι περιμέναμε, αρχίζει και γίνεται πλέον πραγματικότητα.
Για να ενημερωθείτε για τα δεδομένα και την έρευνά μας σχετικά με την ευέλικτη εργασία, μπορείτε να κατεβάστε την τελευταία μας έρευνα "flexibility@work 2015".