Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στον τομέα του HR και συγκεκριμένα στη διαδικασία της αναζήτησης υποψηφίων. Η συνεργασία ανθρώπου και τεχνητής νοημοσύνης βοηθάει τους/τις εργοδότες/τριες και τους/τις εργαζόμενους/ες, να βρουν τα ταλέντα ή αντίστοιχα την εργασία που επιθυμούν. Γι’ αυτόν τον λόγο, ορισμένες εταιρείες υιοθετούν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα αρχικά στάδια της διαδικασίας πρόσληψης.
Τα σύγχρονα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να επεξεργαστούν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και να δημιουργήσουν γρήγορα νέο περιεχόμενο που προσομοιάζει την ανθρώπινη σκέψη. Αν συλλογιστούμε ότι μέρα με τη μέρα τα εργαλεία εξελίσσονται συνεχώς, η ερώτηση που δημιουργείται είναι: ποιος θα είναι ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στη διαδικασία πρόσληψης τα επόμενα χρόνια;
Στο παρακάτω άρθρο θα ανακαλύψετε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας κατά την διαδικασία πρόσληψης θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης και γενικότερα των ψηφιακών εργαλείων είναι τεράστια, καθώς έχουν καταφέρει να απλοποιήσουν πολλές διαδικασίες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν πλήρως τον ανθρώπινο παράγοντα.
η σύνδεση μεταξύ υποψήφιου και υπεύθυνου πρόσληψης δεν μπορεί να αντικατασταθεί
Οι προσλήψεις έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, γι΄αυτόν τον λόγο οι υπεύθυνοι/ες προσλήψεων οφείλουν να αντιμετωπίσουν τον/την κάθε υποψήφιο/α ξεχωριστά. Είναι σημαντικό να καταλάβουν τις επιθυμίες, τις απόψεις και τα κίνητρα που ωθούν κάθε εργαζόμενο/η στην επαγγελματική του/της εξέλιξη. Η σύνδεση που δημιουργείται μεταξύ του/της recruiter και του/της υποψήφιου/ας βασίζεται κυρίως στην ξεκάθαρη επικοινωνία. Συνήθως, αυτές οι συνδέσεις είναι πιο ισχυρές και συχνά είναι εκείνες που οδηγούν στις πιο επιτυχημένες προσλήψεις.
Αρκετοί/ες υποψήφιοι/ες δηλώνουν ότι όταν οι υπεύθυνοι/ες προσλήψεων διατηρούν μια πιο προσιτή στάση απέναντί τους, καταφέρνουν με καλύτερο τρόπο να αναδείξουν τον εαυτό τους.
Τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να περιορίσουν αρκετά τις “χειρωνακτικές” αρμοδιότητες, αλλά δεν είναι ικανά να διατηρήσουν μια ανθρώπινη σχέση, η οποία επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα.
Στο podcast που αναλύει την έρευνα workmonitor 2024, ο Θάνος Λουμπρούκος αναφέρει ότι:
“ Η τεχνητή νοημοσύνη διευκολύνει τις διαδικασίες, αλλά δεν γίνεται να καταργήσουμε τον ανθρώπινο παράγοντα. Γιατί είναι καλό να βλέπεις ένα σωστό βιογραφικό που ταιριάζει σε μια περιγραφή θέσης, αλλά το τι θα δεις στον άνθρωπο “ζωντανά” στη συνέντευξη, το πώς θα μιλήσει, τη χημεία που θα έχετε και το αν θα σε εμπνεύσει να τον εμπιστευτείς [...] είναι πολύ σημαντικά."
οι υποψήφιοι εμπιστεύονται τους recruiters περισσότερο από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης
Οι υποψήφιοι/ες προτιμούν την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία με ανθρώπους, αντί με τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία πρόσληψης, καθώς τους εμπιστεύονται περισσότερο.
Σύμφωνα με την έρευνα HR Trends 2024, τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης είναι πολυάριθμα, με το 69% να υποστηρίζει ότι βοηθά σημαντικά στην ταχύτερη επεξεργασία δεδομένων και στις πιο ακριβείς προβλέψεις. Δεύτερη στη σειρά, με ποσοστό 64%, είναι η αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών, η οποία εξυπηρετεί στην καλύτερη λειτουργία και στην παραγωγικότητα μιας επιχείρησης.
Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη πρόκληση στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού που μπορεί να εργαστεί με το ΑΙ, με ποσοστό 53%. Στη συνέχεια, το 43% του δείγματος θεωρεί ότι το ΑΙ πρόκειται να προκαλέσει σύγχυση στην εξασφάλιση της προστασίας δεδομένων.
Ακόμα και αν τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξυπηρετεί αρκετούς σκοπούς και διευκολύνει τις διαδικασίες των εταιρειών, μόνο το 25% των ελληνικών επιχειρήσεων τη χρησιμοποιεί και σκέφτεται να επεκτείνει τη χρήση της, ενώ αντίστοιχα ένα 38% δεν έχει σχηματίσει γνώμη για την μελλοντική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
η τεχνητή νοημοσύνη δεν προσφέρει την τεχνογνωσία που απαιτείται σε εξειδικευμένες προσλήψεις
Ο λόγος που τα δημοφιλή εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να εκτελούν τόσα πολλά είναι, διότι εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας τεράστιες βάσεις δεδομένων, οι οποίες περιλαμβάνουν πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από το διαδίκτυο, τα βιβλία ή τα ερευνητικά περιοδικά. Έτσι, όταν έρχονται αντιμέτωπα με μια ερώτηση, μπορούν να ανατρέξουν σε αυτές τις “δεξαμενές” δεδομένων, και να απαντήσουν σε σχεδόν οποιοδήποτε ερώτημα.
Ωστόσο, η εξειδικευμένη γνώση που απαιτείται για αποτελεσματικές προσλήψεις σε συγκεκριμένους ρόλους, συνήθως δεν βρίσκεται σε κανένα σύνολο δεδομένων. Πληροφορίες σχετικά με τις μοναδικές ανάγκες μιας εταιρείας, τους στόχους, τις επιθυμίες των υποψηφίων, καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες για συγκεκριμένα προϊόντα, υπηρεσίες ή τη στρατηγική μιας εταιρείας δεν μπορούν να συγκεντρωθούν και να δομηθούν από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.
Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στις προσλήψεις έγκειται στην απλοποίηση της ροής εργασιών πρόσληψης, στη διαχείριση επαναλαμβανόμενων εργασιών και στην παροχή άμεσης ανατροφοδότησης και έμπνευσης, όπως επιβεβαιώνεται από την έρευνα HR Trends 2024.
Η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με την τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τους επαγγελματίες προσλήψεων να λαμβάνουν υποστήριξη σε ένα απαιτητικό περιβάλλον. Ωστόσο, η ανάπτυξη σχέσεων και η δημιουργία των πιο αποτελεσματικών συνεργασιών θα εξακολουθεί να αποτελεί ανθρώπινο επίτευγμα.
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται μακροπρόθεσμα, το επάγγελμα του recruiter ενδέχεται να μετατραπεί από έναν κυρίως διοικητικό ρόλο, σε έναν που επικεντρώνεται στη χρήση εξειδικευμένων γνώσεων, για να καθοδηγεί τις εταιρείες και τους/τις υποψηφίους/ες στην σωστή κατεύθυνση. Ήδη βλέπουμε σημάδια αυτού, καθώς ένα ποσοστό υπεύθυνων προσλήψεων υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα το βοηθήσει να επικεντρωθεί στη στρατηγική πρόσληψη και στον προγραμματισμό, αντί για τις καθημερινές λειτουργίες.
Μπορείτε να μάθετε αναλυτικά για την στάση των ελληνικών επιχειρήσεων απέναντι στη τεχνητή νοημοσύνη στην έρευνα HR Trends.
δείτε την έρευνα