Ως μηχανικός, οι δεξιότητες που απέκτησα στο πανεπιστήμιο είναι πολύτιμες για μένα, ακόμα και σήμερα στον ρόλο μου ως CEO ενός παγκόσμιου οργανισμού ταλέντων. Η προσέγγιση των προκλήσεων με αναλυτική ματιά, η εκτίμηση διαφορετικών οπτικών γωνιών και η εύρεση λύσεων σε συνεργασία με άλλους, είναι μόνο μερικά από τα βασικά πράγματα που έχω μάθει και που μου έχουν φανεί χρήσιμα. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, πολλές ανθρώπινες δεξιότητες είναι αναντικατάστατες - και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδεχθούμε, καθώς φτάνουμε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, στην επόμενη βιομηχανική επανάσταση.

Αν θα έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στην υιοθέτηση μιας στάσης του φόβου προς την τεχνολογία, επειδή εξάλλειπτει θέσεις εργασίας ή να υποστηρίξω ότι υπάρχουν δυνατότητες να δημιουργήσει νέες, θα επιλέξω να παραμείνω αισιόδοξος. Οι θέσεις εργασίας θα συνεχίσουν να εξελίσσονται με την τεχνολογία, όπως κάνουν πάντα. Πράγματι, μετά την παρακολούθηση του World Economic Forum Growth Summit την προηγούμενη εβδομάδα, όπου ακούστηκαν τρόποι με τους οποίους ο χώρος εργασίας θα προετοιμαστεί για τις αναμενόμενες τεχνολογικές αναταράξεις, ανέπτυξα την πεποίθηση ότι οι ανθρώπινες δεξιότητες είναι πλέον πιο σημαντικές από ποτέ. Χρειαζόμαστε κάθε δυνατή βοήθεια, για να ανταποκριθούμε στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις.

η δημιουργικότητα και η ανάλυση μας δείχνουν το δρόμο.

Δεξιότητες όπως η δημιουργική και αναλυτική σκέψη, η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία αναμένεται να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία μέχρι το 2027, σύμφωνα με την πρόσφατα κυκλοφορημένη έκθεση του WEF’s για το μέλλον της εργασίας. Αυτή η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία από 803 εταιρείες που απασχολούν 11,3 εκατομμύρια εργαζόμενους. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πολύ καλύτερος στη συνεργασία, την ηγεσία, την επιχειρηματικότητα ή την υλοποίηση ιδεών - δεξιότητες και στάσεις που είναι δύσκολο να αναπαραχθούν από την τεχνητή νοημοσύνη.
Πράγματι, η ζήτηση για γνωστικές δεξιότητες αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Η επίλυση προβλημάτων έχει γίνει μία από τις πιο επιθυμητές δεξιότητες, και οι εταιρείες συχνά την αξιολογούν υψηλότερα σε σχέση με τις τεχνικές ικανότητες. Οι επιχειρήσεις, πρωτίστως, επιθυμούν να προσλάβουν άτομα που διαθέτουν τέτοιου είδους ικανότητες και στη συνέχεια να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τα απαραίτητα hard skills.


Ταυτόχρονα, οι εργοδότες μπορούν να ενισχύσουν αυτές τα στοιχεία μέσω της χρήσης εργαλείων που ενδυναμώνουν τις ικανότητες των ανθρώπων. Επιτρέποντας στην τεχνητή νοημοσύνη ή την αυτοματοποίηση να αναλάβουν χρονοβόρες και επαναλαμβανόμενες εργασίες, οι εργαζόμενοι μπορούν να βελτιστοποιήσουν τον τομέα της διαπροσωπικής επαφής με τους πελάτες, της ανάλυσης και της συνεργασίας. Στον δικό μας κλάδο των υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού, η τεχνητή νοημοσύνη διευκολύνει την απόκτηση ταλέντων με καινοτόμους τρόπους. Εκτός από τη καλύτερη αντιστοίχιση υποψηφίων, η τεχνολογία επιτρέπει την πιο εύκολη εύρεση και αξιολόγηση βιογραφικών, τον καλύτερο προγραμματισμό συνεντεύξεων και την ανάπτυξη σχέσεων. 

υψηλή ζήτηση για εξειδικευμένες δεξιότητες.

Η ενίσχυση των ανθρώπινων ικανοτήτων οδηγεί επίσης σε μεγαλύτερη εξειδίκευση. Η έρευνα του WEF’s έδειξε ότι το 44% των βασικών δεξιοτήτων των εργοδοτών θα αλλάξει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια - το πιο υψηλό ποσοστό από την έναρξη της πανδημίας. Επιπλέον, σύμφωνα με το 85% των ερωτηθέντων, η υιοθέτηση της τεχνολογίας θα έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο μετασχηματισμό των επιχειρήσεών τους.

Αυτά τα στοιχεία, υποδεικνύουν ότι χρειαζόμαστε περισσότερα άτομα με ικανότητες όπως η δημιουργικότητα και η επίλυση προβλημάτων, με εξειδίκευση σε αναδυόμενους και εξειδικευμένους τομείς, όπως η υγεία, η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση του περιβάλλοντος και πολλοί άλλοι. Η Global In-demand Skills Report 2022 της Randstad υπογραμμίζει τη στρατηγική της πρόσληψης με σκοπό την εκπαίδευση. Για παράδειγμα, ορισμένες εταιρείες προσλαμβάνουν προγραμματιστές που διαθέτουν ένα βασικό σύνολο δεξιοτήτων και στη συνέχεια τους παρέχουν επιπλέον δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές ανάγκες. Αυτή η προσέγγιση μεγιστοποιεί την ευελιξία, ενώ διασφαλίζει πρόσβαση σε ένα ισχυρό φάσμα υποψηφίων.

Λόγω της τεχνολογίας οι θέσεις εργασίας θα γίνουν όλο και πιο εξειδικευμένες. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους μηχανικούς αυτοκινήτων, ο ρόλος των οποίων έχει επεκταθεί έτσι ώστε να περιλαμβάνει τη χρήση λογισμικού και τη διαχείριση μπαταριών λόγω των πιο εξελιγμένων και φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων. Επίσης, οι χειρούργοι που είναι συνηθισμένοι να πραγματοποιούν επεμβάσεις με τα χέρια τους, μπορεί να χρειαστεί να μάθουν ρομποτική τεχνολογία για να παρέχουν φροντίδα εξ αποστάσεως. Η προσαρμογή στην αλλαγή της φύσης της εργασίας είναι μια σημαντική δεξιότητα που είναι απαραίτητο όλοι οι άνθρωποι να λάβουν υπόψη τους.

Η εξειδίκευση είναι εξίσου σημαντική τόσο για τα εταιρικά στελέχη όσο και για όσους εκτελούν χειρωνακτική εργασία, γι’ αυτό είναι ωφέλιμο προς όλους να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Πράγματι, οι θέσεις εργασίας που θα γνωρίσουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον είναι οι εκτός γραφείου, όπως οι χειριστές γεωργικών μηχανημάτων, οι οδηγοί βαρέων οχημάτων και λεωφορείων, οι καθηγητές επαγγελματικής εκπαίδευσης, οι μηχανικοί και οι ειδικοί για επισκευή μηχανημάτων.
Καθώς ο κόσμος της εργασίας συνεχίζει να εξελίσσεται και να αναδιαρθρώνεται, η προετοιμασία των ανθρώπων για το μέλλον θα είναι πολύ σημαντική. Οι ατομικές πρωτοβουλίες - είτε προέρχονται από κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα ή τις εργατικές οργανώσεις - δεν θα είναι αρκετές. Είναι απαραίτητη η συνεργασία και η συμβολή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Ευτυχώς, από τις συζητήσεις που έγιναν στην Growth Summit, για το μέλλον της εργασίας, πολλοί ήδη συνεργάζονται για την ανάπτυξη και αναβάθμιση των ικανοτήτων εκατομμυρίων ανθρώπων. Και αυτό, ίσως και να είναι η πιο ενθαρρυντική είδηση που προέκυψε από τη συνάντηση στη Γενεύη.

 

Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύτηκε στο Forbes.
 

about the author
Sander van 't Noordende
Sander van 't Noordende

Sander van ‘t Noordende

CEO, Randstad